Защо се появяват белите коси и как да избегнем това?

 

Сиво-бялата коса обикновено се възприема като признак на остаравяне. Това обаче може съвсем да не е така, тъй като процесът на побеляване на косъма е възможен на всяка възраст.

Така, че когато става въпрос за естетична визия, за запазване на младостта и уникалността на всеки един човешки индивид, едни от най-големите усилия са насочени към забавяне на процеса по посивяване и побеляване на косата.

 

 

Как може да се избегне сивата коса и ако вече я имаме, как да елиминираме този факт, без да е необходима намесата на боята?

 

Най-често срещаните фактори, причиняващи побеляването на косъма са свързани с генетиката, остаряването и начинът на живот (стрес, тютюнопушене, интензитета на излагане на слънце, хормонален дисбаланс и др).

 

 

Защо обаче се появява сивата коса?

 

Основните причини са две:


  • Липса на пигмент:

Клетката, която отговаря за оцветяването на косъма, започва да синтезира по-малко меланин и косата започва да загубва естествената си оцветеност.


  • Липса на енергия:

Побеляването като процес се дължи на намяването или липсата на енергия, идваща към космения фоликул (а косменият фоликул е най-важният елемент от космената система). Каталазата е антиоксидантен ензин, който катализира разграждането на водороден пероксид до вода и кислород. Когато енергията до космения фоликул не е достатъчна, процесът на разграждане е невъзможен и водородния пероксид се натрупва във фоликула, което довежда до избелване на съществуващите пигменти, обезцветяване и побеляване на косъма. 

И след като вече знаем тези факти, задаваме следните важни въпроси:

 


Можем ли да забавим побеляването на косата?

 

От една страна, ако поддържаме оптимални нива на енергия за космения фоликул, достатъчни за разграждането на водородния пероксид, бихме могли да забавим посивяването на косата. И в този аспект, хранителни продукти като киноа, лук или просо спомагат при изпълнението на тази задача. И тук отбелязваме, че козметиката на Nuggela & Sulé, като шампоанът за стимулиране растежа на косата Nº1 Premium Shampoo, както и различните видове премиум ампули, имат богат състав на морски гликоген и осигуряват достатъчно количество енергия на космения фоликул при всяко свое приложение, за да забавят депигментирането на косъма.

 

 


Можем ли да обърнем процеса на вече побелялата коса?

 

От друга страна, ако косата ни вече е станала сива и дори бяла, но все пак осигурим необходимата енергия,  за да няма натрупване на допълнителната молекула, би ли било възможно косата да се върне към естествения си цвят?

В тази посока работят лабораториите на Nuggela & Sulé, като изучават този процес, чрез тестове с различни активни съставки и очакват резултат съвсем скоро.


А до тогава, имаме премиум шампоана за растеж на косата Nº1 Premium Shampoo, превърнал се в икона, който дава на косата всичко необходимо, за да израства здрава, лъскава и с естествен, красив цвят.


И силвър шампоана Silver Shampoo, специално проектиран с виолетови пигменти за неутрализиране на нежеланите жълтеникави оттенъци, без да нарушава естествената идентичност на цвета на косъма, като поддържа красив, естествен цвят при бяла, сива и сребриста коса.