ФО-ТИ е китайската билка с множество комплексни ползи, поради богатия си състав. Използва се за лечение, за профилактика, за подсилване на имунната система и либидото, както и против косопад.

 

ПРОИЗХОД

FO-TI е вид цъфтящо растение от семейство елда Polygonaceae. Отглежда се в Китай и е предпочитана, високо ценена билка в традиционната китайската медицина, прилагана в лечения за множество заболявания и профилактика. Среща се също в Тайван и Япония.

Научното наименование на растението е Polygonum multiflorum.

В китайската медицина е известно под името He-Shou-Wu, което в буквален превод означава “чернокосият г-н Хе”. Наречено е така, поради трансформиращите, подмладяващи ефекти, които са оказали влияние върху господин Хе, който открил и приложил билката. Растението повлиява цвета на косата към потъмняване, в случайте на преждевременно посивяване или побеляване.

На запад е известно с името ФО-ТИ.

 

ПОЛЗИ

В лабораторни тестове е доказано, че в състава на He Shou Wu има наличие на съединения, които повлияват биологичната активност. Това показва, че може да предложи редица ползи за здравето: анти-ейдж, противовъзпалителни, антибактериални, имунологични и др. 

ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ПОЛЗИ ЗА КОСАТА

ФО-ТИ традиционно се използва за лечение на пациенти, страдащи от плешивост и косопад в цяла Източна Азия.

В състава си съдържа до 24 пъти повече цинк в сравнение с други познати и популярни източници. Богат на желязо, лецитин и холин. Има свойствата да индуцира синтеза на меланин, оказващ положителен ефект върху пигмента/цвета на косата.

В допълнение, подобрява еластичността, здравината и блясъка. Укрепва косъма от корена, придава обемност, справя се с косопада, дори той да е генетично заложен.

 

  • Подобрява растежа, намалява косопада

Според проучвания от 2015 година, ФО-ТИ ефективно стимулира растежа на косата, като оказва въздействие върху фибробластния растежен фактор, стимулира увеличаването на броя на дермалните клетки на папилата, които играят роля в растежа на косата и дължината на влакната на косата.

 

  • Потъмнява цвета на косата

Може би най-впечатляващата полза за косата от ФО-ТИ е способността му да подобрява значително цвета на косъма. Оказва положителен ефект върху побелялата коса – както за поддържане на естествен, красив цвят, така и за забавяне на появата на нови бели или сиви коси. 


ПРОДУКТИ, СЪДЪРЖАЩИ ФО-ТИ В СЪСТАВА СИ