ПРОИЗХОД НА КИНОАТА

 

Киноата, картофите, царевицата, шоколада ... все храни с произход от Америка. Когато европейците за първи път посещават Америка, те откриват един цял нов свят, изпълнен с богатство от вкусове. 500 години по-късно, тези продукти продължават да бъдат отглеждани, но вече като част от глобалната палитра на вкусовете по цял свят. 

 

Киноата е част от тези продукти. Като псевдо-зърнена култура, тя се отглежда предимно в планинския регион на Андите. Притежава висока хранителна стойност, поради високото съдържание на аминокиселини, мастни киселини, микроелемнети, минерали като калций, фосфор, магнезий и калий. Също така киноата съдържа много повече висококачествени протеини от всяка друга зърнена култура по света. Целият този хранителен и здравословен състав превръща киноата в една от най-модерните и ценени храни към момента. 

 

Използвана още от времето на инките към ежедневните хранителни режими, днес киноата е наречена супер храна, както и "храната на астронавтите", тъй като те я приемат при изпращането им в космоса. Определена като най-големият източник на растителни протеини и една от най-пълните и балансирани храни на планетата. Консумацията на киноа се препоръчва както за укрепване на организма, така и за борба с умората, а според Организацията на храните и земеделието (FAO), семената, листата и стъблата на тази псевдозърнена култура са ефективни при лечение на над 22 заболявания и влошени състояния при човека.

 

 

СЪСТАВ НА КИНОАТА

 

Следвайки своите иновативни принципи и култура, Nuggela & Sule превръща всички тези предимства на киноата в ползи за косата, като включва суперхраната във формулите на продуктите си, за да подобри здравословното състояние на косата. 

Киноата съдържа 16 аминокиселини, като лизин, аргинин, фенилаланин, метионин, хистидин, триптофан, левцин, валин, изолевцин, аланин и треонин. Две са обаче основните съставки, които оказват съществено и директно влияние върху здравето на косата: 

 

  • Метионин (methionine)

Една от основните аминокиселини, която помага на косата да бъде здрава и красива. Последните проучвания доказват, че метионинън действа противокосопадно и като допълнение заздравява ноктите. В състава си притежава серни съединения, които формират вериги, взаимоодействащи една с друга, произвеждат всичко необходимо за здрава коса. Участва в синтеза на колагена, като подобряват структурата на косъсма. Спомага за разграждането на мазнините. Тази му функция довежда до увеличено снабдяване на космения фоликул и кожата на главата с кръв. Което от своя страна допринася за стимулиране на растежа на косата. И не на последно място, силен антиоксидант. 

 

  • Аргинин (Arginine)

Предизвикващ и подсилващ растежа на косата. В съвремения динамичен живот, изпълнен със стресови ситуации, болести, преждевремнно стареене и други, нивата на аргинин драстично намаляват. Последните проучвания показват, че аминокиселината аргинин, като прекурсор на азотния оксид (NO), е високоефективна съставка по отношение на растежа на косата. Съдоразширяващият ефект на аргинин стимулира растежа на косата, тъй като азотният оксид отваря колиевите канали, намиращи се в клетките и така подпомага кръвоснабдяването на фоликула, подхранва корена на косата, което от своя страна засилва растежа на косата.  

 ПОЛЗИ ЗА КОСАТА ОТ КИНОАТА

 

  • Защитава и подхранва космените фоликули

Смятана за една от най-добрите зърнени храни в света, киноата се състои от приблизително 15% висококачествени протеини. Хидролизираните протеини от киноа предпазват и подхранват космените фоликули отвътре навън.


  • Подсилва растежа на косата

Регулярното доставяне на протеините от киноа дава на косата копринено докосване и подсилен блясък. Високото съдържание на протеини осигурява подхранване за клетките като цяло, включително и на космените фоликули, които са от съществено значение за растежа на косата. Протеините играят решаваща роля за образуването на червени кръвни клетки, които насърчават растежа на косата. 


  • Спомага за елиминиране на пърхота

Киноа съдържа важни минерали като калций, желязо и фосфор, които спомагат за поддържане на скалпа в оптимално ниво на влага, така се избягва прекалената сухота, лющенето и се предпазва скалпа от образуването на пърхот. 


  • Запечатва разделените връхчета

Високото съдържание на проетини спомага за намаляване на цъфтежа на краичетата. Протеините имат способността да проникват в сърцето на косъма, като намаляват порьозността и увеличават еластичността на косъма. 


  • Намалява накъсването на косъма при разресване

Витамин Е в състава на киноата допринася за оптималното балансиране на естествените масла в косъма, поддържа косата добре хидратирана, улеснява разресването и следователно накъсването и заплитането при разресване е елиминирано като проблем. 


  • Запазва естествения цвят на косата

Киноа съдържа аминокиселината тирозин, пигмента, отговорен за цвета на кожата и косата. Действа върху косъма чрез стимулиране на повторна пигментация и така се поддържа естествения й цвят.