ЛУКЪТ КАТО ЛЕЧЕНИЕ ЗА СКАЛПА И КОСАТА


От стотици години лукът е едно от най-традиционните средства, използвано зя лечение за скалпа и подобряване външния вид на косата. На лука се приписват множество полезни свойства, като съставка за бърз растеж на косата, елиминиране на излишното омазняване, премахване на пърхота и косопада, както и забавяне появата на сива и бяла коса. 


Днес, ние вече сме наясно, че всички ползи на лука за косата се дължат на двете му основни съставки: quercetin и sulphur, познати като минералите на красотата.DIOSCÓRIDES ANAZARBEO (Древна Гърция, роден 40г – починал 90г)

Диоскури́д е лекар и ботаник в Древна Гърция през 1 век. Най-прочутият фармаколог на древността. Пътува много, провежда ботанически и фармацевтични изследвания. Всички записки от своите проучвания, свързани с лечителните средства вписва в произведението си "De materia medica",  което се превръща в еталонно медицинско ръководство. Този труд е трактат, включващ силата на лечебните растения, животинските продукти и минералите. Едно от най-великите фармацевтични ръководства, преведено на множество езици и разпространявано до 16 век.

В труда си "De Materia Médica", Dioscorides описва и свойстата на лука, включително и ползите му за косата и кожата на главата, когато се използва за фикция върху оплешивели скалпове, за да провокира растеж на нова коса. 


JOHN GERARD (Лондон, 1545–1612)

През 1597 година, английският натуралист, хербалист и хирург  Джон Джерард, публикува труда си "Great Herball or General Historie Of Plants". Една книга, която е посветена на изучаването и анализа на различни растения с подробна характеристика и детайлна информация за всяко от тях. Тя се превръща в една от най-важните ботанически книги за лечебните растения за времето си. В ней също са отбелязани ползите на лука за растежа на косата. В глава 93, страница 171, авторът се позовава на лука и неговите свойства със следния коментар: „сокът от лук, приложен върху оплешивял скалп на слънце, връща косата отново много бързо“. 


21-ВИ ВЕК 

Последните проучвания са публикувани в "Journal of Dermatology" и в "PUBLMED" събрани и доказани от доктор  Sharquie KE, където той извършва тестове със сок от лук върху скалпа на 23 човека, страдащи от алопеция. При приложение на сока от лук 2 пъти дневно, резултатите са следните: след 2 седмици имаме растеж на коса. След 4 седмици имаме регенерация на косата при 17 човека. При 6 седмици растежът на коса се проявява при 20 човека. Проучването завършва със следния извод: При приложение на сок от лук на хора с алопация повлияването върху косата е с положителен аспект. 


ИНТЕРНЕТ РЕВОЛЮЦИЯТА 

Днес има много случай, когато различни хора (мъже и жени) споделят в интернет своите експерименти при употребата на сок от лук върху косата и скалпа си. Техните мнения са, че повлиява растежа, укрепва косъма, елиминира излишното омазняване и пърхота. Техните акаунти могат бързо и лесно да бъдат намерени в интернет, по форуми, списания, уебсайтове, както и различните социални мрежи като YouTube например. Много бюти тайни са публикувани от различни блогове с висока посещаемост, всичките показващи ползите на лука за косата, дори подчертавайки, че  след лечението, косата им може да расте до 2,5 см за един месец, далеч над типичната средна стойност.


СИНХРОНЪТ: ТРАДИЦИИ & НАУКА

В основата на всеки продукт Nuggela & Sule се крие формула, базирана на древни лечебни рецепти от вековната традиция и иновирали с последните биотехнологични постижения в науката от наши дни. 
В лабораториите на Nuggela & Sule се разработва формула, базирана на сок от лук, която е приложена в премиум шампоана за коса Premium № 1 Shampoo, превърнал се в революционен продукт на испанския пазар.  


СВОЙСТВАТА НА ЛУКА, КАТО ЛЕЧЕБНО СРЕДСТВО ЗА КОСАТА

  • Стимулира растежа на косата
  • Регулира секрецията на себум и свръхомазняването
  • Елиминира пърхота
  • Забавя появата на побеляла коса
  • Повлиява против косопад
  • Осигурява повече обем и блясък
  • Подхранва и укрепва косата