ПРОИЗХОД НА МАКАТА

 

Чудото от Перу, Андската мака е тревисто растение, естествено растящо в едни от най-дивите и недостъпни райони в Перу и Боливия - високите Анди. Планински условия с надморска височина над 3800 - 4000 метра при бедна на хранителни вещества почва със скална, камениста структура, силни ветрове, интензивна слънчева светлина или ниски температури, водещи до замръзване. Изключително екстремни условия за оцеляване. И въпреки това, растението Мака намира начин да расте и да се развива с времето. Затова и се смята за един от най-добрите ревитализатори в природата. Съдържа едни от най-високите нива на протеини в сравнение с всяко друго растение. 

 

 

ТРАДИЦИИТЕ И МАКАТА

 

Традиционно, Мака се използва от местните перуанци още от времето на инките, както за хранителни цели, така и за лечения. Вождовете на инките имали традиция да ядат мака преди битки, за да се сдобият с повече вътрешна сила и енергия. Маката също така е важна за прехраната на коренното население на региона, тъй като притежава изключително висока хранителна стойност в сравнение с всички други хранителни култури, отглеждани там. Богат състав на захари, протеини, нишесте и основни минерали (особено йод и желязо). Последните изследвания в тази област доказват, че Мака съдържа повече калций, отколкото млякото. 

 


 

СПРАВЕДЛИВА ТЪРГОВИЯ И ЕТИЧНО ОТНОШЕНИЕ

 

Nuggela & Sulé поема и изпълнява ангажимента си за етично отношение спрямо добива на суровините. Използването на всяка една съставка от местни ботанически растения е обвързано с подкрепа на района, с развитието на местните общности и при спазване на политиката на справедлива (устойчива) търговия. 

Всички доставчици на суровината към Nuggela & Sulé гарантират, че техните култури се отглеждат и събират по устойчив начин, подпомагайки образованието и развитието на местните общности:


  • Етично отношение към хората 

В производствения цикъл не е участвал детски, принудителен или ниско платен труд. И освен това за хората от тези бедни райони се допринася със социално и икономическо развитие).


  • Етично отношение към околната среда

или екологична устойчивост - производствени технологии на доставчиците се стремят да консумират възобновяема енергия и да ограничат емисиите на парникови газове и отпадъците. Продуктите се опаковат с рециклирани или биоразградими материали и често се транспортират по море). 


  • Етично отношение към самия продукт

Сертифицирана суровина, без съдържание на опасни химически препарати и ГМО.

 
ПОЛЗИ ЗА КОСАТА ОТ МАКАТА 

 

Екстрактът от корен на Мака е свръхбогат на захари, протеини, аминокиселини, витамини, минерали и нутриенти, абсолютно необходими и важни за здравето на косата. В състава си притежава: 

  • Много по-високи нива на протеини от всяка друго растение по света 
  • 18 есенциални аминокиселини
  • Минерали, като желязо, цинк, магнезий, калций, калий и др.
  • B витамини като ниацин
  • Активни съставки, включително флавоноиди, терпени, алкалоиди, сапонини, глюкозинолати и др.


Абсолютният ревитализатор за косата - Маката активира митозата на кератиноцитите, като същевременно защитават космения фоликул и придава ревитализираща сила на косата. Това прави маката незаменима съставка при производство на козметични продукти за борба с косопада, уплътняване и удебеляване на косъма, и разбира се, за стимулиране на растежа.